22 

Kirjoja Römmilästä

Maksa kirja Yhteydet-sivulla olevalle yhdistyksen pankkitilille. Kirja lähetetään sinulle viikon sisällä postimaksuineen. Kirjan tuotto menee yhdistyksen toiminnan tukemisieen lyhentämättömänä.

Elämää Römmilässä

Elämää Römmilässä on jatkoa 2014 ilmestyneelle Römmilän Hilda -muistelmateokselle.

 

Toisessa osassa Hilda luovuttaa tilan omistuksen tyttärelleen Liisalle ja vävylleen Untolle. Uudessa roolissaan talon vanhana emäntänä ja isoäitinä hän tarkkailee elämän kulkua, arjen tapahtumia ja lastenlasten kasvua. Yhteiskunnan nopea kehitys sotavuosien jälkeen näkyy myös Römmilän elämässä monin tavoin. Tilalle rakennetaan tie, tulee puhelin ja vedetään sähköt. Rakennuksia kohennetaan ja uusiakin rakennetaan. Kanssakäyminen naapurien kanssa on tiivistä. Perhejuhlat katkaisevat arjen ja erityisesti ensimmäisen lapsenlapsen valkolakki saa erityisen merkityksen. Sodan varjot väistyvät pikkuhiljaa. Elämään tulee valoa, iloa ja tulevaisuus lupaa hyvää nuoremmille sukupolville.

 

Samalla vanha saa vähitellen väistyä. Vanha emäntä Hilda ikääntyy, ystäviä ja sukua kuolee, tulee sairauksia ja vanhuuden vaivoja. Naapuritalot tyhjenevät, kun vanha sukupolvi ikääntyy ja kuolee ja kun nuoremmat muuttavat muualle opiskelujen ja töiden perään.

 

Muistelmista välittyy erittäin hyvin Suomen sodan jälkeinen ilmapiiri, jälleenrakennuksen aika, koulutuksen arvostus, Suomen nopea kehitys hyvinvointivaltioiden joukkoon sekä myös maaseudun autioitumisen alkuajat.

 

Kirja kuvaa kauniilla ja lämpimällä tavalla ihmiselon ehtoopuolta, elämän jatkumista ja arvojen toteutumista arkisesti Suomessa 1900-luvun jälkipuoliskolla.

ISBN 978-952-93 9205

Römmilän Hilda

24 €

Maksa kirja Yhteydet-sivulla olevalle yhdistyksen pankkitilille. Kirja lähetetään sinulle viikon sisällä postimaksuineen. Kirjan tuotto menee yhdistyksen toiminnan tukemisieen lyhentämättömänä.

Hilda Lyytikäinen kirjoittaa karun kauniisti elämästään Mantyharjussa Kallaveden rannalla. Han syntyi Venäjän vallan aikana vuonna 1904 Tuuvinpellon torppaan. 

 

Kulkutaudit verottivat väkeä ja lapsikuolleisuus oli korkea. Sisällissodan taistelut vuonna 1918 Hilda koki aivan kotinurkilla. Vartuttuaan hän avioitui järven toisella puolella sijaitsevaan Römmilan taloon. Nuoren emännän arki täyttyi työnteosta. Elämässä riitti vastoinkäymisiä, mutta myos onnea ja juhlahetkia.

 

Paitsi henkilöhistoria ja muistelma, kirja on myös arkinen kuvaus siitä, milIaisista lähtökohdista ja milIä tavoin Suomea on rakennettu itsenäiseksi ja moderniksi valtioksi, jonka me tunnemme nykyään. 1900-luvun alkupuolen Suomi etsi paikkaansa, mikä heijastui kansalaisten jokapäiväiseen arkeen. Suomi itsenäistyi. Torppia lunastettiin. Tuli katovuodet. Syttyi toinen maailmansota. Maata jälleenrakennettiin. Perustettiin kouluja ja oppilaitoksia. Yhteiskunta vakiintui.

Maamme historian tältä ajalta on olemassa melko vähän naisten kirjoittamia henkilokohtaisia muistelmia. Römmilän Hilda -teos kurkottaa syvälle suomalaiseen sieluun ja tekee kunniaa suomalaisuudelle, jonka perustana ovat usko, toivo ja rakkaus.

 

ISBN 978-952-68143-0-8